Monday, September 3, 2018

Stew Kambing dengan Sayuran dan Kacang Kuda


Saya suka buat lamb stew yang dagingnya amat lembut berperisa, dan tak memerlukan garfu untuk meleraikan dagingnya. Alhamdulillah, dengan adanya "slow cooker" atau "crock pot",  lamb stew ini boleh di buat awal-awal dan dibiarkan merenih, sementara kita membuat kerja lain.

Beginilah resepinya:

Lamb Stew with Chickpeas and Vegetables
1 kaki kambing (saya minta dipisahkan daging dan tulang, dan daging dipotong kiub sebesar setengah tapak tangan) - daging ini saya perisakan dengan garam dan lada hitam, dan digolekkan dalam tepung).
2 sudu besar minyak zaitun
3 biji bawang besar (hiris)
5 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil paprika
1sudu kecil serbuk halia
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
2 helai daun bay
300 ml stock daging
3 tin tomato x 400 gm
100 gm buah aprikot kering dicincang
1 tin (400gm) kacang kuda / garbanzo beans / chickpeas
3 batang carrot (dipotong bulat-bulat)
400 gm butternut squash (didadu)
1-2 zucchini (dipotong bulat-bulat)
Lada benggala merah dan kuning (jika suka)

Caranya:
Panaskan minyak zaitun dalam periuk besar. Tumis dan "seal" daging yang telah di salut sedikit tepung. Biarkan perang (mungkin dalam 3-4 minit), dan angkat, masukkan segenggam lagi daging. Buat hingga daging habis. Jangan masukkan terlalu banyak daging. Nanti berair dan daging tak perang.

Ketepikan daging tadi, dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bawang besar hingga lembut, masukkan bawang putih. Gaul elok-elok. Masukkan carrots. Kacau beberapa minit.

Masukkan tulang kambing. Gaul rata dan pada ketika ini masukkan semua rempah serbuk. Kacau dan biarkan masak dalam 5 minit.

Masukkan daging dan air yang berkumpul dan kacau rata, biarkan beberapa minit sebelum memasukkan stok. Kacau dan biarkan stok mendidih. Tambah sedikit garam. Kacau.

Masukkan tomato dalam tin, kacau, masukkan kacang kuda, buah aprikot kering. Apabila semua telah rata. Masukkan stew ke dalam slow cooker.

Masak hingga daging lembut 4-6 jam. (Jika hendak hidangkan pada kanak-kanak, keluarkan tulang kambing, ambil daging pada tulang dan masukkan daging balik ke dalam slow cooker. Tulang bolehlah diketepikan).

Masukkan sayur-sayuran - masak lagi sejam hingga sayuran lembut. Rasakan garam dan blackpepper. Tambah jika perlu.

Hidangkan dengan mashed potatoes atau French baguette. Sedap juga dimakan dengan nasi.


No comments:

Post a Comment

Memupuk Adab Bertamu bersama Anak

 **Penulisan saya ini tidak merangkumi anak-anak istimewa yang mungkin memerlukan cara mendidik yang lebih spesifik atau cara behavioral m...