Monday, November 5, 2018

Sos Bawang Putih, Toum



Selama kami menetap di Arab Saudi, banyak kenangan manis yang membuatkan saya sentiasa tersenyum bila mengingatinya. Di sanalah saya banyak mempelajari rasa makanan Timur Tengah. Alhamdulillah, rakan-rakan sewaktu di sana bukanlah hanya dari golongan diplomat. Berdamping dengan wanita-wanita dari berbagai negara seperti Arab Saudi sendiri, Yemen, Syria, Mesir, Jordan, Lubnan antara lainnya, apa yang saya dapati adalah mereka amat kasihkan tanah tumpah darah mereka. Mereka juga amat suka dan bermurah hati berkongsi apa saja resepi masakan dari negara mereka. Jika saya bertandang ke rumah, dan menyebut "sedap", memang akan di bekalkan untuk di bawa balik ke rumah, malahan ada yang menghantarkan ke rumah untuk menyukakan hati kami. MashaAllah. Kalau sebut saja saya ingin belajar memasak sesuatu masakan, memang diajak ke rumah untuk ditunjukkan caranya, dengan resepi-resepi dan variasinya sekali. Memang mereka ini merupakan golongan yang amat saya hormati dan di simpan rapat di hati saya.

Namun, banyak-banyak masakan Timur Tengah yang sedap-sedap belaka, yang paling disukai oleh anak bujang saya adalah sos bawang putih. Semuanya di cicah dengan sos bawang putih, lebih-lebih lagi ayam goreng. Kalau beli shawarma ayam dari Restoran Mama Noura, penuhlah shawarma anak bujang dengan sos bawang putih. Jika dibawa makan di restoran, sos itu jugalah yang akan dimintanya (siap minta extra). Alhamdulillah, orang sana juga amat suka anak-anak. Kalau anak yang minta, memang seplastik beg lah dia dapat.  

Menyedari hal ini, semakin hampir waktu kami hendak meninggalkan Saudi, saya pun mula giat mencari resepi, bertanya sana-sini, cara untuk membuat sos itu. Alhamdulillah, setelah mencuba berbagai variasi, inilah resepi yang saya gunakan, Sos Bawang Putih dari Syria yang juga dikenali sebagai "Toum". Rasanya pedas dan kuat sekali, masin, lemak dan amat-amat berperisa. Lepas makan ni, silalah mandi dan berus gigi berkali-kali, ya? Jika saya membuatnya, alahai... memang melantung lah bau bawang putih di baju.

Inilah cara-cara membuatnya:

Bahan-bahan:
7-8 ulas bawang putih (ambil yang segar, jangan sampai sudah bertunas, atau ada coklat-coklat. Nanti pahit)
Putih dari sebiji telur 
2/3 cawan minyak yang tidak berasa seperti canola, minyak jagung atau minyak sunflower
1-2 camca besar lemon
garam

Saya juga suka gunakan emulsion / stick blender.




Hiris bawang putih dan masukkan dalam bekas.











Pecahkan telur dan masukkan putih telur bersama bawang putih tadi.











                
Blend hingga bawang putih halus

Bahagian ini perlu berhati-hati, ya. Masukkan minyak sambil kita terus memblend. Minyak perlu dialirkan perlahan-lahan supaya ia bergabung dengan putih telur dan bawang putih untuk membuat emulsion. Jangan tergopoh-gapah, lebih-lebih lagi jika menggunakan blender biasa. Ada yang mengatakan ambil masa 10 minit untuk menitikkan minyak sedikit -sedikit sambil memblend. Saya biasa mengambil masa dalam 5 minit, menuang dan memblend pada waktu yang sama. Kalau split, minyak dan telur tak akan bersatu, dan sos kita tidak akan memekat.





Nampak tak, sos itu sudah pekat?













                

Apabila sos sudah pekat, Masukkan jus lemon tadi.  Kemudian, masukkan garam.               


 Blend lagi hingga betul betul bersatu.  



Sejukkan sos sebentar supaya ia pekat sedikit. Ia boleh disimpan dalam bekas bertutup dalam fridge dalam seminggu, atau lebih sikit. Bolehlah dihidangkan dengan ayam goreng atau di letak atas shawarma. Kalau terlalu kuat rasanya, boleh ambil beberapa sudu besar untuk di campur dengan yogurt, cream cheese atau mayonnaise. Habiskan yang sudah bercampur. Ibunya itu boleh di simpan untuk dimakan lain kali.       

Inilah cara saya hidangkan dengan ayam goreng, mashed potatoes, salad dan dicampur sedikit sos cili.



4 comments:

  1. Jazakillah akk😘 x sabaq nak buat ni..😍😍

    ReplyDelete
  2. nmpk menyelerakan😊...terima kasih puan kongsi resepi...

    ReplyDelete
  3. Terima kasih utk resepi ni puan..nak tanya berapa anggaran sudu garam nak masukkan ye puan?

    ReplyDelete

Memupuk Adab Bertamu bersama Anak

 **Penulisan saya ini tidak merangkumi anak-anak istimewa yang mungkin memerlukan cara mendidik yang lebih spesifik atau cara behavioral m...