Tuesday, September 25, 2018

Menu Planning, Suri Rumah dan Resepi untuk Cottage Pie


Antara pekerjaan yang paling saya tidak minati ialah membeli-belah. Saya paling tak gemar ke mall, ke kedai-kedai. Bagi saya ia membazirkan masa. Saya suka membawa senarai dan habiskan tugasan shopping saya secepat mungkin, seminggu sekali. Memang kalau boleh, janganlah suruh saya ke kedai di pertengahan minggu. Boleh kemurungan dibuatnya. Tak suka!

Jadi sejak anak kecil, memang saya sediakan menu mingguan / bulanan. Minggu A, B, C, D. Menu minggu A lebih kurang dengan menu minggu C. Menu minggu B lebih kurang Minggu D. Menu harian / mingguan ini saya "link"kan pula pada shopping list mingguan. Jadi untuk minggu A, saya bawa shopping list minggu A. Senarai itu cukup dengan kiraannya sekali. Jadi bila hari Jumaat, fridge boleh dikatakan agak kosong.

Sample menu di atas itu adalah dari tahun 2008. Zaman kami masih agak muda, dan tak berapa kisah tentang pemakanan yang terlalu sihat. Zaman suami perlu makan nasi, (sekarang 10 tahun kemudian, Alhamdulillah... dia lebih ok dengan bermacam jenis makanan). Ini juga sebelum penghijrahan kepada makanan bakar, stim dan nasi beras perang. Sekarang ini pun menu bulanan dan mingguan ini masih saya buat, sebab senang duduk sekali dan fikir siapkan untuk sebulan. Cuma ada sedikit kelonggaran dari segi makanan yang disediakan, tapi masih dalam lingkungan bahan yang dibelikan setiap minggu.

Alhamdulillah, keadaan sibuk bekerja melatih saya untuk berekonomi dengan masa. Tak perlu setiap hari nak merenung apa lauk dalam freezer, apa nak masak, apa nak masak? Jimat minyak kereta kerana tidak perlu selalu ke kedai membeli barang yang tiada. Jimat juga belanja, sebab setiap kali ke kedai, ada saja barang lain yang dibeli selain dari yang diperlukan.

Sebenarnya bagi saya, tugasan sebagai ibu ini tak jauh bezanya seperti orang yang bekerja dengan badan korporat. Kita perlu ada pengetahuan tentang tatacara menyelenggarakan kerja, perlu ada perancangan, ada deadlines, budget dan mesti ada sifat profesionalnya. Jangan seharian berbaju kelawar di rumah, sebab buat kerja rumah pun kita perlu ada uniform yang selesa, kan?

Sebagai surirumahtangga, kita juga ada "Key Performance Indicators" atau KPI kita. Cuma bezanya, kita kejar KPI bukan untuk dapat bonus atau supaya boss sayang. Kita kejar KPI untuk keredhaan Allah swt. Kita kejar KPI untuk menyukakan hati suami dan anak. Sekarang inipun KPI saya sudah berubah. Dulu, KPI saya termasuk menyediakan bermacam-macam kek, kuih dan manisan untuk keluarga. Sekarang ini, KPI pemakanan saya lebih fokus kepada menyiapkan makanan sihat yang seimbang dan kurang penggunaan gula. Ini kerana saya ingin sahabat karib saya sejak suku abad yang lalu untuk terus sihat supaya dapat kami terus berkongsi hidup. Saya juga mahu anak saya terbiasa dengan pemilihan makanan yang berkualiti supaya ia menjadi "habit" yang akan diteruskan di mana-mana saja dia berada. Ameen, ameen, ameen. 

OKlah, apa yang saya mahu sampaikan ialah, tugas sebagai suri rumah jangan dipandang mudah. Rancang kerja dan tugasan, pastikan kita ikut jadual, ketepikan masa untuk membaca dan menambah pengetahuan, rajin di dapur bukan bermakna buat kuih manis-manis, goreng-goreng selalu. Sebagai ketua di dapur, penting untuk kita mengetuai agenda makanan sihat keluarga. Kurangkan gula, kecilkan portion, tambahkan sayuran dan buah-buahan dan serat semulajadi. Sekali-sekala, ada tetamu tak salah kita raikan... tapi kalau sekadar untuk keluarga sendiri, kuih dan kek tu tak perlu selalulah, kan? Kita tak buatkan sebab sayang. Adik nak benda manis, marilah kita makan orange atau apple. Muffin tu nanti kalau ada tetamu, Mama buatkan, dan kita makan ramai-ramai. Percayalah, tak pernah kot, ada orang pengsan sebab tak dapat makan kek coklat atau brownie.

Lagi satu, kurangkanlah tengok drama-drama tu. Bukan datangkan kebaikan pun. Akhirnya banyak pula bergosip tentang retis lah, tentang cerita drama tu lah. Sekali-sekala kalau terjebak tu, nak buat macamana. Tapi kalau dah saban hari asyik nak mengikut drama. Hmmm. Pada pendapat saya, daripada membazir masa tengok drama, baiklah membaca tentang hal-hal agama, isu pemakanan dan penyelenggaraan rumah tangga, dan banding-bandingkan berbagai sumber ilmiah untuk meluaskan sumber ilmu kita. Jangan biasakan hanya baca satu sumber (misalnya post facebook), terus percaya dan sebarkan pada semua orang. Jadilah insan yang bijaksana dalam menggunakan masa kita dengan sebaiknya.

Baiklah, cukup berceloteh, inilah resepi simple Cottage Pie bekalan anak saya ke sekolah hari ini. Cottage Pie dan Shepherd's Pie lain dari satu sama lain ya? Cottage Pie di buat dari daging lembu kisar. Shepherd's Pie (sesuai dengan makna Shepherd - gembala kambing), di buat dari daging kambing / lamb kisar. Jadi rata-rata di Malaysia, yang kita makan itu adalah Cottage Pie.

Untuk kentang pusar:

  • 2 kentang russet (besar
  • 2 sudu besar butter
  • garam laut dan serbuk lada hitam segar
  • 1/4 cawan air dari rebusan kentang
Kupas kentang, basuh dan potong saiz bola golf. Masukkan dalam periuk dengan air dan garam. Rebus hingga benar-benar lembut. Lenyek dengan butter dan 1/4 cawan air rebusan. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.

Untuk isinya:
  • 350 gm daging cincang
  • 1/2 biji bawang - cincang
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1 carrot - cincang
  • 1 batang celery - cincang
  • 1/4 sudu kecil thyme kering
  • 1/4 sudu kecil serbuk buah pala
  • 1 sudu besar tepung
  • 1 cawan air / stok daging
  • sedikit minyak zaitun
- Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar cincang. Biar dua minit. Masukkan carrot dan celery. Kacau rata, biarkan masak 3-4 minit, api sederhana.
- Masukkan daging cincang. Kacau, pecah-pecahkan daging dan  biarkan air daging kering sedikit. Jika terlalu banyak lemak / minyak, tuangkan minyak atau lemak ke tepi.
-Masukkan tepung, kacau dalam seminit. Masukkan thyme dan serbuk pala. Kacau rata. Masukkan air / stok daging. Kacau dan masak hingga kuah pekat. Perisakan dengan garam dan black pepper. Bila sudah masak, dan kuah pekat, matikan api dan sejukkan.

Masukkan inti daging ke bekas yang boleh dibakar dalam oven. Letakkan mashed potatoes tadi atas daging. Taburkan sedikit butter atas mashed potatoes, sedikit keju cheddar dan black pepper. Bakar dalam oven 180 darjah celsius hingga keperangan.
Sejukkan sedikit sebelum di hidangkan dengan sayuran kukus.

10 comments:

  1. Detailnya kak ida... Alhamdulillah perkongsian no😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Senang. Tak perlu nak fikir tiap hari. Bila ada list shopping, kita lebih berdisiplin dalam membeli. Kurang sikit pembaziran, inshaAllah :)

      Delete
  2. Tengok jadual Puan, baru saya teringat, saya pernah mcm ni satu masa dulu, sebelum dapat anak. Dah beranak jadual menu pun ‘hilang’...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, terbalik kita ya? Saya mula ada jadual ini selepas ada anak :D

      Delete
  3. Tak termampu utk jd spt kak ida tp sy sangat2 kagum dgn cara kerja kak ida walaupun hanya hal2 rumah tangga

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Hal-hal rumahtangga jangan dikirakan sebagai "hanya".. sesungguhnya itulah lubuk kita untuk mengejar pahala jika dilakukan dengan sukarela, ikhlas dan sebaik mungkin dalam ikhtiar kita untuk membina generasi ummah yang lebih baik dan sihat dan membina keluarga dengan asas yang kuat. Ameen.

      Delete
  4. baguslah k ida ni..cukup sempurna pada mata saya...alhamdullillah...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum puan. Dalam bahan2 tiada bawang putih tapi dalam cara2 memasak ada sebut masukkan bawang putih cincang. Perlu letak berapa banyak? Haritu saya cuma letak 2 ulas sahaja masa cuba resepi puan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya.. saya dah tambahkan jumlah bawang putih tu. Memang dua ulas... Terima kasih :D

      Delete

Memupuk Adab Bertamu bersama Anak

 **Penulisan saya ini tidak merangkumi anak-anak istimewa yang mungkin memerlukan cara mendidik yang lebih spesifik atau cara behavioral m...