Sunday, August 26, 2018

Sup Brokoli dan Cheddar


Semasa kami berpindah ke Riyadh, Arab Saudi, anak bujang kami baru berumur 8 tahun. Pada usia sebegitu, dia amat suka makan sup sayur. Sup sayur yang paling dia sukai ialah Broccoli and Cheese soup ataupun sup brokoli dan keju. Ada sebuah restoran, sayapun tak ingat, samada TGI Friday's atau Chilli's di sana yang menyediakan sup itu dan boleh dikatakan tiap minggu diajaknya kami ke sana kerana dia teringin makan sup tersebut. Akhirnya, sayapun mula mencari resepi (mana tahan, tiap minggu ke restoran itu hanya sebab dia mahu makan sup!) Alhamdulillah, setelah beberapa kali mencuba, "trial and error" dapatlah saya menghasilkan sup seperti yang dia sukai. Selalu jugalah dia membawa sup itu sebagai bekal ke sekolah untuk di cicah dengan roti.

Saya suka juga buatkan anak sup sayur sebab kalau anak tak suka makan sayur, kadangkala kerana tekstur sayur itu, bukan rasanya yang tidak disukai. Dengan membuat sup, diletak juga cheese, biasanya anak-anak yang tak suka sayurpun akan makan sup tersebut. Bila dah biasa makan sup sayur yang halus, boleh lah kita mula berikan sup sayur yang agak kasar supaya mereka semakin biasa dengan tekstur sebelum memberikan mereka sayur yang dipotong kecil-kecil.

Baiklah. Inilah resepi Sup Brokoli dan Keju kegemaran anak bujang masa kecil:


  • 2 kepala brokoli (di pisahkan menjadi florets seperti di gambar)
  • 1 biji bawang Holland dicincang
  • 3 ulas bawang putih dicincang
  • 1/4 sudu teh serbuk thyme kering
  • 1/4 cawan tepung
  • 3 cawan susu segar
  • 1 cawan stok ayam atau sayur
  • 1 cawan keju cheddar yang diparut halus (kadangkala saya campur dengan keju Emmental)
  • sedikit garam, lada sulah dan lada hitam untuk perasa




  1. Panaskan butter, tumis bawang, bawang putih dan thyme sebentar hingga bawang lembut.
  2. Tambahkan tepung dan masakkan tepung perlahan-lahan dengan api rendah selama 2 minit. Masukkan susu perlahan-lahan. Gunakan whisk supaya tidak berbintil. Masukkan stok ayam/sayur, kacau dan biar mendidih sebentar dan sup mula memekat.
  3. Tambahkan brokoli dan renihkan hingga brokoli lembut. Matikan api. Tambahkan keju. Kacau hingga keju cair. Sejukkan sebentar dan blend hingga halus.
  4. Letakkan sup kembali kedalam periuk dan panaskan sebentar. Tambah susu jika terlalu pekat. Rasa. Tambah garam, lada sulah dan lada hitam secukup rasa. 
  5. Hidangkan dengan roti bakar di sapu mentega panas-panas.



3 comments:

  1. Tqvm sis...boleh cuba utk koleksi menu sarapan pagi

    ReplyDelete
  2. Tqvm sis...boleh cuba utk koleksi menu sarapan pagi

    ReplyDelete
  3. InshaAllah.. ya sedap juga buat breakfast, kan? Makan dengan garlic hread pun sedap..

    ReplyDelete

Memupuk Adab Bertamu bersama Anak

 **Penulisan saya ini tidak merangkumi anak-anak istimewa yang mungkin memerlukan cara mendidik yang lebih spesifik atau cara behavioral m...