Resepi coleslaw ringkas ini biasanya saya buat untuk dihidang dengan ayam goreng, ataupun ada masanya, bila kami buat bbq atau braai (bahasa orang sini). Saya suka buat coleslaw sendiri sebab boleh diadjust tahap kemanisan - ada masanya coleslaw di kedai manisnya mengalahkan pengat! Boleh fengsan!
Cara saya buat coleslaw senang saja - ini shortcut ya? Pokcik mokcik chef sekolah kulinari harap maklum tau, sebab saya buat ni untuk makan di rumah saja.
Sagat sebiji kobis sederhana besarnya, 2 biji carrot dan 1/2 biji bawang (yang bawang tu optional ya? Tak suka, jangan letak).
Untuk dressingnya, campurkan:
1/2 cawan mayonis
1.5 sudu besar jus lemon
1 sudu besar cuka masakan
2 sudu besar gula (kalau suka manis, tambahkan)
1/2 sudu kecil garam dan 1/2 sudu kecil mustard (jika suka)
Gaul semua bahan dressing hingga rata.
Curahkan bahan dressing atas sayur yang telah dicampur dan disagat.
Tutup dengan cling film dan biarkan coleslaw mesra dalam fridge antara 1 jam hingga semalaman. Biasanya coleslaw ni, bila dah buat, seminggu pun dia tahan dalam fridge asalkan bertutup rapat dalam bekas bersih.
Mudahkan? Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment