Assalamualaikum, selamat pagi. Eh, yang kat atas tu, bukan nama sapa tau, tapi ni dia yang jadi pengubat rindu dikala teringat pasar malam kat Malaysia. Hobi saya ni memang pergi pasar. Tak kisahlah pasar raya ke, pasar basah ke, pasar malam ke, pasar tani ke. Tabiat ni bukan hanya timbul di Malaysia. Kalau di luar negarapun, saya memang terkinja nak pergi pasar. Orang sibuklah ke butik, mall, saya rela menghilangkan diri pergi ke pasar. Teruja nak tengok hasil tani tempatan. Nak tengok harga, tanya asal-usulnya, jenis yang terbaik, cara memilih, tanah dan musim sesuai untuk menanam sesuatu sayur atau buah, nak pegang, nak bau... hai memang perangai. Suka juga tengok ikan, udang, sotong, segala yang bercengkerang, berkilat dan segar dan asal namanya ada di pasar. Kalau ada sesiapa yang teringin nak berjalan dengan saya, ha.. saya dah cakap awal-awal tau. Shopping-shopping kat mall saya tak minat.
Nak cerita pasal resepi pun kena mengomel dulu saya ni. Memang pe'el. Berbalik pada cerita pasar di Malaysia pula, saya suka sangat pasar malam. Sayu hati kalau nampak pasar malam tapi tak boleh berhenti. Sedih nak bye-bye kat penjaja semua. Mahunya tak, di pasar malamlah ada taufu fa, nasi ayam. mee sup utara, kway teow kerang, ada sayur, buah, ikan, daging, dan paling penting... ada apam balik.
Bercerita pasal apam balik, saya memang tak pandai walaupun dah cuba membuatnya sejak kami mula-mula menetap di luar negeri pada tahun 1999. Cuba belajar, tapi memang tak jadi. Akhirnya, baru-baru ni saya join group Masak Apa Hari Ni (MAHN) dan dapat resepi yang dikongsi oleh Saudari Aien Ismail. Alhamdulillah, memang sedap dan kena dengan citarasa saya. Terima kasihlah atas perkongsiannya dan saya panjangkan resepi ini, semoga menjadi ilmu yang bermanfaat bagi Saudari Aien dan bagi saya juga. Ameen. Inilah resepi yang telah saya olah serba-sedikit.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum.
1.5 cawan air.
1/3 cawan gula.
2 bijitelur.
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis kering seperti jenis mauripan.
1/2 sudu teh bicarbonate of soda
2 sudu besar minyak masak.
Secubit garam.
Bahan tabur.
Kacang tanah yg telah di kisar
Gula
1 tin Jagung ala cream.
Mentega
1/3 cawan gula.
2 bijitelur.
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis kering seperti jenis mauripan.
1/2 sudu teh bicarbonate of soda
2 sudu besar minyak masak.
Secubit garam.
Bahan tabur.
Kacang tanah yg telah di kisar
Gula
1 tin Jagung ala cream.
Mentega
Caranya.
1. Blend telur dan gula hingga kembang
2. Masukan baking powder, bicarb. soda, yis, minyak dan garam, blend lagi sebelum memasukkan air dan sambung blend. Masukkan tepung dan terus diblend.
Untuk pastikan adunan tidak berbintil, saya tapis dalam mangkuk dan peram 2 jam pada suhu bilik.
3. Panaskan kuali non-stick dan biarkan kering, tanpa minyak.
4. Curah sesenduk adunan, ikut ketebalan yang disukai. Biarkan adunan kembang dan mula berlubang.
5. Tabur gula dan kacang. Biarkan gula cair. Letakkan sedikit jagung cream, dan mentega. Biarkan mentega mencair. Angkat sedikit tepi apam untuk pastikan warnanya cantik keemasan. Bolehlah dilipat dua dan diangkat dari kuali.
No comments:
Post a Comment