Monday, August 27, 2018

Ayam bakar dengan madu dan mustard


Siapa tak suka ayam bakar? Sejak menetap di Namibia ni, memang kami kerap makan ayam. Ayam. daging, sayur. Seminggu sekali atau dua kali ada ikan. Bukan apa, kami kena menyesuaikan dengan apa yang ada di sini. Ada ikan, tapi ikan yang beku. Ikan segar amat mahal harganya. Udang jangan cerita. Hampir RM100 sekilo. Berbanding sewaktu kami menetap di Kuching. Tiap-tiap hari makan ikan. Selalu makan udang dan sotong. Amat jarang makan daging kerana harga daging segar amat mahal di sana. Begitulah kehidupan ini. Kita kena menyesuaikan diri mengikut keadaan setempat. Sebagai suri rumahtangga, saya kena mengikut keadaan. Bukannya demand itu ini, memeningkan kepala suami dengan permintaan yang bukan-bukan. Ikutlah apa yang ada. Bukan begitu?

Bila saya buat ayam bakar, biasanya saya akan buat lebih sedikit kerana yang tak habis itu boleh dijadikan inti dalam sandwich, atau salad. Kadang-kala anak lapar, dia boleh ambil sekeping dari fridge, panaskan sendiri. Kali ini saya menggunakan bahagian "quarter leg" yang telah dibuang kulitnya. Ayam ini saya beli dari pengusaha kedai halal yang juga mempunyai ladang sendiri. Ayam beliau adalah "free-range",  jadi memang sedap rasanya dan tidak lembik.

Oh ya, kalau ada yang terbeli mustard, ada banyak lagi dalam botol, dah nak tamat tempoh, tak tahu apa nak buat, daripada terbuang, buatlah resepi ni, ya? Mari kita lihat resepi mudah ini:


Panaskan oven ke 200 darjah celsius.
Sapu minyak zaitun atas dulang pembakar, alas dengan parchment paper (saya malas nak menyental banyak-banyak nanti).
Selepas ayam itu dibasuh, keringkan dengan kitchen towel. Tabur garam dan ground black pepper di kedua-dua belah. Biarkan sebentar.

Sementara itu, satukan dalam satu mangkuk besar:
8 sudu besar minyak zaitun,
8 biji bawang putih yang telah di cincang (tak payah halus sangat)
4 camca besar mustard (saya gunakan dijon mustard sebab botol mustard saya dah hampir tamat tempoh)
4 camca besar madu
1 camca besar paprika
sedikit thyme atau rosemary (fresh boleh, dried dalam botol pun boleh)
4 sudu besar jus lemon.

Curahkan semua sos ini atas ayam dan gaul elok-elok.

Sedikit lemon yang dihiris bulat-bulat untuk hiasan. (Alhamdulillah, pokok lemon belakang rumah amat lebat buahnya.. takut terbuang, bolehlah buat macamni. Kalau lemon mahal, tak letak pun tak apa).

Susun ayam atas dulang pembakar. Curah lebihan sos atas ayam. Tambah 1/2 cawan air (pastikan takde sos tertinggal dalam mangkuk. Sayang!)

Bergantung pada saiz ayam, bakar dalam 20-30 minit, terbalikkan ayam. Sudukan sos atasnya selepas diterbalikkan. Bakar lagi antara 15-20 minit. Kalau mahu cantik keemasan, pasangkan grill dan bakar dengan grill pada 5-10 minit terakhir.

Hidangkan dengan hirisan lemon dan sos yang sedia ada pada dulang pembakar. Oh ya! Jangan letak hirisan lemon masa membakar, pahit ayam tu  nanti! Saya hidangkan dengan mashed potatoes dan salad untuk makan malam.

Salam hormat dari saya dan selamat mencuba :)


No comments:

Post a Comment

Memupuk Adab Bertamu bersama Anak

 **Penulisan saya ini tidak merangkumi anak-anak istimewa yang mungkin memerlukan cara mendidik yang lebih spesifik atau cara behavioral m...